HOW TO MAKE CHURROS
Resepi Churros
2. Masukkan tepung. Kacau cepat-cepat agar tepung tidak berketul kemudian angkat dari
api (adunan akan melekat-lekat)
Bahan-bahan (untuk 2-3 orang makan)
- 1 cawan air
- 1 sudu makan gula
- 1 1/4 cawan tepung gandum (boleh campur sersebuk cinnamon kalau nak)
- 1 biji telur
- 1/2 sudu kecil garam
- 1 sudu makan butter
Cara-cara
1.Didihkan air, garam, butter dan gula dengan api yang kecil.
2. Masukkan tepung. Kacau cepat-cepat agar tepung tidak berketul kemudian angkat dari
api (adunan akan melekat-lekat)
3. Masukkan telur dan kacau sebati.
4. Bulatkan adunan kepada doh kecil-kecil dan masukkan ke dalam acuan (boleh gunakan
nozzle bentuk bintang dan masukkan ke dalam piping bag)
5. Tekan acuan dan biarkan doh keluar sepanjang 2-3 inci kemudian potong dengan
menggunakan gunting.
6. Panaskan api dan goreng hingga keemasan. Angkat dan toskan.
7. Taburkan gula & cinnamon atau terus saja celup ke dalam coklat cair. Nyumm !!
Comments
Post a Comment